
Acesta este site-ul meu pe care l-am creat pentru a-mi promova cele 2 cărți cu subiecte din domeniul farmaceutic, prima carte a apărut în octombrie 2022 și este o colecție de rețete magistrale culese din mai multe surse: formulare naționale, farmacopei, site-uri online în care pe lângă unele rețete magistrale clasice am prezentat și altele de actualitate din literatură, există țări în care se inovează mereu în domeniul preparării formelor magistrale. Nu am insistat pe formule vechi în care se folosesc substanțe care nu se mai găsesc pe piață, au o valoare strict istorică.
Cartea este structurată logic pentru a face mai ușoară căutarea unei formule: capitole mari care cuprind formele farmaceutice (de ex unguente) cu subcapitole (unguente cheratolitice, unguente cu antibiotice, unguente cu acțiune antiinflamatoare etc).
Rețetele magistrale acoperă o gamă largă de afecțiuni și indicații terapeutice, majoritatea fiind validate în literatură astfel încât compoziția și dozele sunt corecte și sigure pentru pacient, există o compatibilitatea între ingredientele folosite, modul de preparare este clar și respectă procedurile standard, etichetarea și condițiile de păstrare sunt adecvate și conforme cu reglementările legale pentru a păstra stabilitatea produsului. Majoritatea rețetelor prezintă și modul de preparare, evident că în acele cazuri în care acesta se repetă nu a mai fost menționat pentru a nu exagera cu numărul paginilor.
Am început să lucrez la carte în februarie 2022 și am finalizat-o în septembrie 2022. Tirajul initial a fost de 100 de bucăți, nu am considerat că ar putea exista mai mulți doritori de receptură dar m-am înșelat cu un factor de 25x, cartea s-a vândut până acum în peste 2.500 de exemplare feedback-ul celor care au cumpărat-o fiind excepțional. Le mulțumesc pentru încrederea acordată unui farmacist obișnuit din farmacia comunitară.
Am început să lucrez la a doua carte în mai 2023 și am terminat-o în septembrie 2024. Este un proiect unic în România, au mai existat cărți despre consiliere farma dar doar ediții traduse din engleză cu unele medicamente care nu există în România. Ma refer la Abordarea simptomelor in farmacie. Un ghid pentru gestionarea celor mai frecvente afecțiuni (Alison Blenkinsopp) 181 de pagini format A5 aparută în 2016. M-am gândit să fac un ghid cu afecțiuni uzuale în care să prezint pe lângă alte aspecte simptomele astfel încât dacă un pacient imi solicită ajutorul în farmacie să pot să-l ajut în limita competențelor mele, sunt multe cazuri în care noi farmaciștii putem indica un trament OTC astfel încât să scadă presiunea pe medicul de familie sau ambulatoriu de specialitate. Un pacient care vede un farmacist informat care "știe meserie (mă rog e profesie :) )" îl va căuta cu siguranță și data viitoare. Hai să recunoaștem că pe toți ne măgulește când vine un pacient în farmacie și ne caută pentru consiliere ! "Domnu' (doamna) farmacist tare bun a fost medicamentul pe care mi l-ați dat data trecută !"
Cartea este scrisă pe baza consultării ghidurilor în domeniu, americane și europene și aici le includ evident și pe cele de la NICE, în general au aceeași abordare dar totuși există nuanțe pe care le-am subliniat în capitolele respective.
De asemenea sunt prezentate medicamente și suplimente alimentare care pot fi recomandate pacienților sau în cazul medicamentelor RX particularități de administrare.
Aștept review-urile voastre pe pagina cărții și sper să vă fie de un real folos în activitatea voastră din cadrul farmacei comunitare !